Lessen gaan door, beperking van 30 personen

Onveranderd sporten

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober jl. is vanuit de overheid in combinatie met NOC-NSF/KNGU meer duidelijkheid gekomen over de richtlijnen voor sportverenigingen.
Het goede nieuws is dat er nagenoeg onveranderd gesport kan worden zoals jullie nu doen bij Gymsport Leiden.

 

Met beperkingen

Deze informatie geeft duidelijkheid over de invulling van de trainingen voor de komende periode. Laten we hopen dat het virus weer snel onder controle is waardoor de beperkingen helemaal opgeheven kunnen worden! Wij houden de updates van het RIVM, NOC-NSF, de KNGU en uiteraard de overheid in de gaten.

Allereerst, er zijn wel degelijk beperkingen en we moeten ons aan de standaard hygiëneregels houden. Dat verwachten we ook van de leden en/of de ouders. Blijf bij ziekte, verplichte thuisquarantaine of in afwachting van de uitslag van een coronatest thuis. Dit is vanzelfsprekend.

 

 

Hoe zien de trainingen eruit?

 

 1. Alle groepen met leden jonger dan 18 jaar (tot en met 17 jaar) kunnen onveranderd blijven sporten! Dit geldt voor alle locaties waar Gymsport Leiden actief is.

 2. Groepen waar een mix is van leden onder 18 jaar en boven 18 jaar kunnen blijven trainen waarbij de 18-jarigen en ouder 1,5m afstand moeten houden van de rest van de groep en zij moeten sporten in groepjes van maximaal 4 personen (denk aan bijvoorbeeld acrogym).

 3. Groepen met leden van alleen 18 jaar en ouder kunnen ook blijven sporten! Zij sporten echter wel in groepjes van maximaal 4 personen met onderling in de groep een afstand van 1,5m. De trainer zal iedere groep een plek in de zaal geven en laten rouleren zodat de groepen altijd op ruime afstand van elkaar zijn. We vragen hierin ook een eigen verantwoordelijkheid te nemen en zoveel mogelijk iedere week met de vaste groep van 4 te sporten.

 4. Ouder/kindgym kan volgens de richtlijnen regulier plaatsvinden.

 5. Groepsgrootte
  Er zijn lessen waarbij op een training doorgaans meer dan 30 personen aanwezig zijn.
  De huidige richtlijnen staan dat niet toe en dat betekent dat er aparte afspraken zullen worden gemaakt. Dat kunnen creatieve oplossingen zijn in de groepssamenstelling en/of trainingsuren. Ook extra zaalhuur is wellicht een mogelijkheid, maar dat is bij het opstellen van dit bericht nog niet bekend.

 

Uitvoering van de maatregelen
De richtlijnen van het RIVM blijven onverminderd van kracht. We willen iedereen dringend verzoeken hier rekening mee te houden. Voor de lessen zijn er een paar concrete zaken:

 • Zorg dat je op tijd bij de les bent, zodat een ordelijke wisseling van de les kan plaatsvinden met in- en uitstroom van de les.
 • Handen reinigen bij aanvang van de les.
 • Iedere sporter van 13 jaar en ouder draagt een mondkapje bij het binnenkomen en verlaten van de accommodatie totdat je in de trainingszaal of buiten bent. Tijdens de les is geen mondkapje nodig voor trainers en sporter.
 • Thuis alvast omkleden. De kleedkamers zijn gesloten (toiletbezoek is mogelijk). Schoenen en jassen in de gang of een daarvoor aangewezen plek in de gymzaal.

Ouders brengen de kinderen naar de zaal, maar gaan de accommodatie niet binnen.

NB
Per trainingslocatie en les kan een hulpouder worden ingezet voor het houden van toezicht en het ondersteunen van de trainer bij de in- en uitstroom  van de deelnemers. Het afstemmen van deze taak is aan de trainer in overleg met de coördinator van de discipline.
Het is dan wel verplicht om een hesje aan te doen zoals hieronder afgebeeld.

We begrijpen dat het steeds omschakelen naar nieuwe richtlijnen extra aandacht vraagt van een ieder, maar we rekenen op jullie begrip.

Het bestuur van Gymsport Leiden

Voor aanvullende informatie verwijzen we u graag naar de websites van de KNGU en NOC*NSF.
https://dutchgymnastics.nl/veelgestelde-vragen
https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen

Eerdere berichtgevingen


Om een toegankelijk overzicht over de maatregelen rondom het coronavirus te geven, zijn de berichten van Gymsport Leiden gebundeld. Alle berichten van Gymsport Leiden over het coronavirus vind je hier.