Berichtgeving Coronavirus

Lees hieronder de meest recente berichten van Gymsport Leiden in relatie tot het Coronavirus.

 

Door omstandigheden kan het voorkomen dat een les gecanceld wordt omdat er niet op het laatste moment een vervanger geregeld kan worden.

26 januari 2022

Versoepelingen in de sport

Per 26 januari 2022 zijn regels voor sporten versoepeld.

 

Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. Er gelden voorwaarden, onder andere voor het dragen van mondkapjes en het gebruik van het coronatoegangsbewijs. 

 

Spelregels voor sport

Iedereen mag overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten, tijdens de normale openingstijden van een locatie. Dit kan ook na 22.00 uur ’s avonds zijn, als dat de openingstijden van een locatie zijn. Horecafuncties zoals de sportkantine moeten wel om 22.00 uur sluiten.

 

Verder gelden de volgende regels voor sport:

 • Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen. 
 • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in kantines, kleedkamers of toiletten. Er zijn uitzonderingen.
 • Wedstrijden zijn toegestaan.
 • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open.
 • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.
 • Houd u aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.

Coronatoegangsbewijzen

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

 • op binnensportlocaties zoals: sportscholen, sportzalen en zwembaden. Bij lessen, trainingen, recreatief sporten en bij wedstrijden.
 • die gebruikmaken van faciliteiten binnen op buitensportlocaties, zoals de kantine, kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

 • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. 
 • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

 • binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten.
 • binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en de sportkantines.

Mondkapjes zijn verplicht voor publiek dat zich door binnensportlocaties verplaatst.

 

Publiek bij sport

Tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij wedstrijden en trainingen. Het publiek houdt zich aan de volgende regels:

 • Zij laten een coronatoegangsbewijs zien bij binnenkomst
  • Bij amateursport: alleen binnen en alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
  • Bij professionele sportwedstrijden: binnen en buiten verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • Het publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar. Blijf zoveel mogelijk op dezelfde plek staan als er geen vaste zitplek is.
 • Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.

Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben.

19 december 2021

Lockdown II

Nu de tweede volledige lockdown een feit is, betekent dit dat alle zaallessen t/m 14 januari 2022 niet door kunnen gaan.

 

Dat is dus opnieuw een tegenvaller voor alle deelnemers van Gymsport Leiden die zo graag willen sporten. In deze tijd van het jaar is het ook moeilijker om direct andere mogelijkheden (bv circustent) te zoeken omdat een en ander afhankelijk is van de gemeente in verband met vergunningen.

 

Per discipline kunnen wel buitenlessen en/of online lessen verzorgd worden. Indien dit van toepassing is, zal de coördinator/ trainer daar via de clubapp of e-mail informatie over geven.

 

Misschien is er onder jullie ook wel iemand die een ludieke challenge kan bedenken. Als je een fantastisch idee hebt, laat het ons weten. We zijn erg benieuwd!

 

Het bestuur zal de komende tijd onderzoeken welke mogelijkheden er extra kunnen worden georganiseerd. Mocht daar nieuws over zijn, dan zullen we jullie daarover direct informeren.

28 november 2021

Geen lessen na 17:00 uur

Uit de persconferentie van vrijdag 26 november 2021 is gebleken dat ook de amateursport helaas te maken krijgt met de opgelegde maatregelen van de overheid. Concreet kunnen we niet in de gymzalen na 17:00 uur. Dat heeft uiteraard consequenties voor het lesrooster.

Gymsport Leiden geeft ruim 125 lesuren per week. We zijn bezig met een alternatief rooster, maar dat kost even tijd. We zijn afhankelijk van wat de mogelijkheden zijn op andere locaties. We moeten daarover in overleg met de gemeente en ook de beschikbaarheid van onze trainers is bepalend voor het rooster.

De lessen die plaatsvinden voor 17:00 uur gaan gewoon door, maar mogelijk met een kleine aanpassing. De deelnemers van die lessen worden daarover via de clubapp door de trainer geïnformeerd.

Zodra wij meer duidelijkheid hebben over het nieuwe rooster (we hopen al komende week), zullen wij jullie informeren.

13 november 2021

Geen publiek

Zoals via de nieuwsberichten bekend is geworden zijn er aangescherpte maatregelen met betrekking tot het coronavirus met ingang van 13 november 2021.

 

Gelukkig kunnen we blijven sporten wat al een grote opsteker is. Toch is het belangrijk dat we binnen Gymsport Leiden de maatregelen naleven zoals die beschreven zijn. Concreet betekent dat:

 

 • Publiek bij wedstrijden en trainingen is niet toegestaan, ook niet bij amateursport.
 • Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht een CTB te laten zien als hij/zij een gebouw op een sportlocatie binnenkomt (de trainers zullen daar op toezien).
 • Voor mensen met een functie op of in de sportaccommodatie geldt de CTB-verplichting niet. Dat betreft onder andere onderhoudsprofessionals, trainers/coaches, vrijwilligers etc.
  (Ouders en begeleiders die kinderen brengen vallen hier niet onder)

Alle overige maatregelen die niet direct voor ons van toepassing zijn staan op rijksoverheid.nl.

1 september 2021

Geen beperkende maatregelen

Deze week starten de lessen van Gymsport Leiden weer. Gelukkig hebben we geen direct beperkende Covid-19 maatregelen die de start van het nieuwe seizoen beïnvloeden.

18 mei 2021

Sportzalen weer open

Eindelijk is het zo ver: na ruim 5 maanden mogen we eindelijk weer binnen sporten. We hebben gelukkig een prachtige locatie gehad om buiten te sporten, maar we zijn blij dat iedereen weer op zijn of haar eigen les kan komen trainen.

 

Vanaf woensdag 19 mei zijn de zalen weer geopend. Vanaf 25 mei hervatten alle groepen hun trainingen op de reguliere tijden in de zalen. Acro vormt hierop een uitzondering en blijft in de tent trainen.

 

Hieronder volgt een overzicht per discipline over de terugkeer naar de zalen.

RG
Start woensdag 19 mei met de recreatie- en selectielessen volgens het vaste rooster in de 3 oktoberhal.

Selectie dames
Alle groepen van de selectie dames gaan woensdag 19 mei weer starten in de turnhal en gymzalen volgens het normale rooster. In de appgroepen wordt uitgelegd of er nog aanpassingen zijn in tijden, i.v.m. het maximaal aantal deelnemers dat in de zaal is toegestaan. Met Pinksteren zijn er geen trainingen.

Selectie heren
Deze groep traint de dinsdag en de vrijdag volgens het vaste rooster in de turnhal en blijft op zondag in de tent trainen.

Springen
De lessen trampolinespringen starten op donderdag 27 mei weer in de Arcade, deze week kunnen de deelnemers nog in de tent terecht.
De lessen groepsspringen in de turnhal worden net als de vorige keer weer individueel springen en starten vanaf woensdag 19 mei weer in de turnhal.

Dans
De dansles start vanaf donderdag 27 mei weer in de Weerklank op de vaste tijd.

Acro
Deze deelnemers worden door de trainers zo snel als mogelijk geïnformeerd over de tijd en plaats van de lessen.

Recreatie turnen
De recreatielessen gaan op verschillende momenten weer naar binnen:

 • Arcade woensdagles gaat 19 mei weer naar binnen
 • Oppenheimstraat woensdagmiddag/avond gaat 19 mei weer binnen trainen
 • Broekplein donderdag lessen gaan donderdag 20 mei weer binnen trainen.

Alle andere recreatie uren (Muzenlaan dinsdag, Opaalstraat dinsdag en woensdag, Ant Duijklaan woensdag, Ant. Kleijnstraat vrijdag, Arcade dinsdag, Oppenheim donderdag, Valkenpad vrijdag en Zr Meijboomstraat donderdag) starten vanaf dinsdag 25 mei weer met de reguliere uren in de gymzalen.
De lessen in het Regenboogpad zullen op maandag 31 mei weer starten i.v.m. Pinksteren.
Deze week zijn er voor deze lessen nog trainingen in de tent waarvoor via de appgroepen ingeschreven kan worden.

We bekijken of we tot de zomer op zondag extra trainingen kunnen inplannen voor de recreatielessen; daarover zal in de appgroepen gecommuniceerd worden.

Nijntje/ peuters/ kleuters
De meeste Nijntje lessen en peuter- en kleuterlessen starten vanaf dinsdag 25 mei weer op de vaste tijden in de gymzalen: sportzaal Broekplein vrijdag, Arcade zaterdag, Opaalstraat woensdag, Oppenheimstraat dinsdag, Regenboogpad donderdag en Ant. Duycklaan woensdag.

De Nijntje lessen in het Arubapad en de Bachstraat worden nog bekeken en daarover wordt in de appgroepen gecommuniceerd wat de mogelijkheden zijn.

Tot die tijd zijn de lessen in de tent waar voor ingeschreven kan worden via de appgroepen.

Freerunnen
De lessen freerunnen starten vanaf dinsdag 25 mei weer in de Arcade met Rogier.
Vrijdag 28 mei zal Seppe Govers de trainingen in de Opaalstraat gaan verzorgen, omdat André in de tussentijd een andere uitdaging heeft gevonden.
De freerunlessen in de Corantijnstraat op maandag starten weer op 31 mei (i.v.m. Pinksteren op maandag 24 mei geen les) met Seppe en Luuk.
Deze week zijn de trainingen nog in de tent en kan er ingeschreven worden via de appgroepen.

Volleybalgroep
Deze groep hoort van de trainer of de lessen hervat kunnen worden.

Gymfit
De gymfitlessen starten vanaf woensdag 19 mei weer in de zalen volgens de vaste tijden. De les op maandag start 31 mei vanwege Pinksteren. Er mag alleen in tweetallen op 1,5 meter worden gesport, want groepslessen zijn niet toegestaan. De lessen kunnen dus een andere opzet krijgen dan u gewend was.

Bij vragen kunt u het best even contact opnemen via de appgroep en anders een email sturen naar clubmanager@gymsportleiden.nl

Wij wensen iedereen veel sportplezier!

12 februari 2021

Hou de website in de gaten voor updates

Vanwege de sneeuw en kou worden ook zaterdag 13 en zondag 14 februari 2021 geen buitenlessen gegeven.

 

Voor de freerunners wordt gewerkt aan een oplossing om weer te kunnen trainen.

 

We geven je hier telkens een update over de lessen. Hou de website in de gaten!

7 februari 2021

Geen buitenlessen vanwege de kou

Vanwege de sneeuw en kou zijn er t/m vrijdag 12 februari 2021 geen buitenlessen.
We willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren en dat er onderkoelingsverschijnselen optreden.

Waar mogelijk zullen trainers online lessen aanbieden als alternatief.

 

Binnenlessen gaan niet door t/m begin maart vanwege de verlenging van de lockdown.

15 december 2020

Zalen sluiten, alternatieven via online en buitenlessen

Op maandag 14 december 2020 heeft de overheid wederom moeten besluiten dat de binnensportaccommodaties gesloten gaan worden. Dat betekent dat we de lessen in de zalen per direct moet stilleggen. Het is heel erg jammer, maar we hebben begrip voor de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te krijgen.

Per discipline gaan we bekijken welke mogelijkheden er zijn om online lessen te volgen.
De trainers en coördinatoren zullen je hier apart over informeren.

Door de kerstvakantie zal de uitval deels beperkt blijven, maar na de vakantie zullen we daar ook nog mee te maken krijgen t/m 19 januari 2021.

Zodra de beperkingen worden versoepeld en er weer meer mogelijkheden zijn in het nieuwe jaar, willen we het zeker gaan compenseren met extra activiteiten. Vooralsnog kunnen we geen aanpassingen doen in de contributie inning.

2020 is door Covid-19 een heel bijzonder jaar geweest en het heeft veel extra inspanning gevraagd van de vele vrijwilligers, trainers en coördinatoren. Dat werk is niet altijd op de voorgrond zichtbaar, maar wel heel belangrijk voor de continuïteit van de club.

Het bestuur wil daarom van de gelegenheid gebruik maken om een ieder daarvoor hartelijk te bedanken die hierin een bijdrage heeft geleverd.

15 oktober 2020

Onveranderd sporten, beperking van 30 personen

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober jl. is vanuit de overheid in combinatie met NOC-NSF/KNGU meer duidelijkheid gekomen over de richtlijnen voor sportverenigingen.
Het goede nieuws is dat er nagenoeg onveranderd gesport kan worden zoals jullie nu doen bij Gymsport Leiden.

Deze informatiebrief geeft duidelijkheid over de invulling van de trainingen voor de komende periode. Laten we hopen dat het virus weer snel onder controle is waardoor de beperkingen helemaal opgeheven kunnen worden! Wij houden de updates van het RIVM, NOC-NSF, de KNGU en uiteraard de overheid in de gaten.

Allereerst, er zijn wel degelijk beperkingen en we moeten ons aan de standaard hygiëneregels houden. Dat verwachten we ook van de leden en/of de ouders. Blijf bij ziekte, verplichte thuisquarantaine of in afwachting van de uitslag van een coronatest thuis. Dit is vanzelfsprekend.

Hoe zien de trainingen eruit?
 
 1. Alle groepen met leden jonger dan 18 jaar (tot en met 17 jaar) kunnen onveranderd blijven sporten! Dit geldt voor alle locaties waar Gymsport Leiden actief is.
 2. Groepen waar een mix is van leden onder 18 jaar en boven 18 jaar kunnen blijven trainen waarbij de 18-jarigen en ouder 1,5m afstand moeten houden van de rest van de groep en zij moeten sporten in groepjes van maximaal 4 personen (denk aan bijvoorbeeld acrogym).
 3. Groepen met leden van alleen 18 jaar en ouder kunnen ook blijven sporten! Zij sporten echter wel in groepjes van maximaal 4 personen met onderling in de groep een afstand van 1,5m. De trainer zal iedere groep een plek in de zaal geven en laten rouleren zodat de groepen altijd op ruime afstand van elkaar zijn. We vragen hierin ook een eigen verantwoordelijkheid te nemen en zoveel mogelijk iedere week met de vaste groep van 4 te sporten.
 4. Ouder/kindgym kan volgens de richtlijnen regulier plaatsvinden.
 5. Groepsgrootte
  Er zijn lessen waarbij op een training doorgaans meer dan 30 personen aanwezig zijn.
  De huidige richtlijnen staan dat niet toe en dat betekent dat er aparte afspraken zullen worden gemaakt. Dat kunnen creatieve oplossingen zijn in de groepssamenstelling en/of trainingsuren. Ook extra zaalhuur is wellicht een mogelijkheid, maar dat is bij het opstellen van deze nieuwsbrief nog niet bekend.

Uitvoering van de maatregelen
De richtlijnen van het RIVM blijven onverminderd van kracht. We willen iedereen dringend verzoeken hier rekening mee te houden. Voor de lessen zijn er een paar concrete zaken:

 

 • Zorg dat je op tijd bij de les bent, zodat een ordelijke wisseling van de les kan plaatsvinden met in- en uitstroom van de les.
 • Handen reinigen bij aanvang van de les.
 • Iedere sporter van 13 jaar en ouder draagt een mondkapje bij het binnenkomen en verlaten van de accommodatie totdat je in de trainingszaal of buiten bent. Tijdens de les is geen mondkapje nodig voor trainers en sporter.
 • Thuis alvast omkleden. De kleedkamers zijn gesloten (toiletbezoek is mogelijk). Schoenen en jassen in de gang of een daarvoor aangewezen plek in de gymzaal.

Ouders brengen de kinderen naar de zaal, maar gaan de accommodatie niet binnen.

NB
Per trainingslocatie en les kan een hulpouder worden ingezet voor het houden van toezicht en het ondersteunen van de trainer bij de in- en uitstroom  van de deelnemers. Het afstemmen van deze taak is aan de trainer in overleg met de coördinator van de discipline.
Het is dan wel verplicht om een hesje aan te doen zoals hieronder afgebeeld.

We begrijpen dat het steeds omschakelen naar nieuwe richtlijnen extra aandacht vraagt van een ieder, maar we rekenen op jullie begrip.

Het bestuur van Gymsport Leiden

Voor aanvullende informatie verwijzen we u graag naar de websites van de KNGU en NOC*NSF.
https://dutchgymnastics.nl/veelgestelde-vragen
https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen
 

5 september 2020

Kinderen bij de voordeur afzetten

Na een prachtige zomer met veel activiteiten is het nieuwe seizoen 2020-2021 weer opgestart. We danken alle trainers en vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.
Een hartelijk welkom aan alle nieuwe deelnemers bij Gymsport Leiden.

 

Het is en blijft bijzonder hoe Covid-19 de gemoederen bezighoudt. Dagelijks hebben we er nog mee te maken en de maatregelen die we moeten nemen, willen we in deze nieuwsbrief nogmaals onder de aandacht brengen.

 

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen (zie website GGD).
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten voor jongeren tot 18 jaar).
 • Vermijd drukte (voor de deur en in de hal).
 • Was vaak je handen.
 • Met andere woorden: we volgen de richtlijnen van het RIVM.

 

Om de verkeersstromen bij de zalen in goede banen te leiden, willen we de ouders verzoeken de kinderen bij de voordeur af te zetten, zodat er zo min mogelijk verkeer in het gebouw is.


In de turnhal geen ouders op de tribune (deze is afgezet door de gemeente).
Bij binnenkomst en weggaan de handen ontsmetten met gel.
Kom zoveel mogelijk in turnkleding.
We roepen de ouders op om te helpen de RIVM-regels te handhaven.

 

Trainers

De trainers hebben een belangrijke rol bij het goed laten verlopen van de lessen, zodat de deelnemers optimaal kunnen genieten van de lessen. Dat is hun primaire taak en we willen voorkomen dat zij onnodig belast worden met het nemen van maatregelen voor mensen die zich niet aan de regels houden. We vragen daarom met klem aan een ieder de regels te respecteren!

 

Quarantaine, sluiten of verzetten van lessen

Deelnemers die te maken hebben met personen die in quarantaine zitten in hun directe omgeving,  verzoeken we om de lessen niet te bezoeken, maar het ons wel te melden. We begrijpen dat het niet kunnen volgen van de lessen vervelend is, maar we willen als club geen risico’s lopen.

 

Omdat het niet is uit te sluiten dat trainers soms ook in quarantaine moeten, doen we als club onze uiterste best om tijdig vervanging te zoeken. Omdat de tijd dat het bekend wordt soms erg kort is, kan het voorkomen dat we niet tijdig een vervanger kunnen organiseren. In dat geval zijn we genoodzaakt de les te cancelen. Dat willen we uiteraard voorkomen, maar soms kan het niet anders.

 

Lessen die niet door kunnen gaan, willen we compenseren met extra lessen op een ander tijdstip of aansluiten bij een andere les als dat mogelijk is. Ook willen we deelnemers die hiermee te maken krijgen uitnodigen voor instuifmiddagen in de turnhal (gratis).


We zullen de deelnemers daarover via coördinatoren en/of trainers apart informeren.

 

Het bestuur van Gymsport Leiden

26 juni 2020

Binnensporten en vakantie activiteiten

Ja, we mogen weer!

Gelukkig heeft het kabinet weer besloten dat we vanaf 1 juli weer de zaal in mogen.
In de gewone gymzalen gaan we dan weer binnen beginnen, maar helaas is de turnhal op 1 juli nog niet beschikbaar. In de turnhal wordt momenteel de verlichting vervangen en die klus is pas op 6 juli gereed.

NB.
Er zijn uitzonderingen mogelijk voor groepen die “buiten” blijven. Hierover wordt de betreffende groep apart geïnformeerd.

Momenteel zijn we naar aanleiding van de persconferentie van woensdag 24 juni j.l. met de gemeente in gesprek op welke wijze we de zalen kunnen gebruiken (bv looproutes, ontsmetting, enz). Komende dagen gaan we dat verder uitwerken. Belangrijk is en blijft dat we ons houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Zomer!

Nog een paar weken en dan is het weer zomervakantie. Door de coronacrisis hebben we vele uren moeten missen in de zaal. Het bestuur is momenteel met de gemeente in onderhandeling op welke manier we toch toegang kunnen krijgen tot de turnhal en de sportzaal aan het Broekplein.
Zodra daar meer over bekend is, zullen we jullie daar in het volgende nieuwsbericht over informeren.


Het bestuur van Gymsport Leiden

7 mei 2020

Buiten sporten en contributie

Het kabinet heeft dinsdag 6 mei 2020 besloten dat de binnensporten vooralsnog niet opgestart kunnen worden. Dat vinden we ontzettend jammer. We hopen dat er op termijn alsnog versoepeling komt zodat wij ook weer binnen aan de gang kunnen gaan. Tot die tijd zullen we het met alternatieven moeten doen.

Buiten sporten

Zoals aangegeven kunnen we niet gezamenlijk binnen sporten maar wel in de buitenlucht en we kunnen online lessen aanbieden via Zoom. Dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen van de trainers en begeleiding. Uiteraard volgt de club de richtlijnen en adviezen van het RIVM, VWS, gemeente, de KNGU en het NOC*NSF in zijn algemeenheid op.

Heel specifiek moeten we aan de gemeente Leiden protocollen overhandigen hoe we de buitenlessen gaan verzorgen. Op de website van Gymsport Leiden kun je de protocollen lezen. De deelnemers en ouders worden geacht deze informatie tot zich te nemen.

Het rooster en de locaties staan op de website van Gymsport Leiden: gymsportleiden.nl/buitenlessen.

Dit rooster kan in de komende tijd nog worden bijgesteld omdat we intensief met de gemeente in overleg zijn over extra mogelijkheden.
Via de coördinator en/of trainer van elke discipline zal eventueel nog aanvullende informatie verstuurd worden voor nadere details voor de training. Het principe is dat je je voor zoomlessen moet aanmelden, voor zover dat nog niet is gebeurd, en voor de buitensporten niet.

Online lessen via Zoom 

De lessen die momenteel al via Zoom online worden aangeboden gaan door zoals je dat inmiddels gewend bent (dat kan per discipline verschillen), maar zullen we dus vanaf 11 mei 2020 gaan uitbreiden. Dit aanbod staat ook op de website:  gymsportleiden.nl/buitenlessen.

Verbindende kracht van sport

Inmiddels mogen we sinds 12 maart 2020 niet meer sporten op de wijze zoals we gewend waren, en al weten we allemaal dat gezondheid boven alles gaat, dat vinden we heel erg vervelend. Sporten en bewegen geeft ons energie, bindt en daagt ons uit. Dat moeten we nu missen. Dat raakt iedereen in ons gymsporthart, in ons clubhart. Het is nu belangrijker dan ooit de verbindende kracht van sport te gebruiken om hier samen zo goed mogelijk doorheen te komen, zodat we straks, als we weer “normaal” mogen sporten, verder kunnen waar we stonden. Dat is waar we ons als bestuur, vrijwilligers en trainers op dit moment intensief voor inzetten. Ook wij hebben onze onzekerheden, zorgen en vragen. We hebben jullie nu, als gewaardeerde deelnemer van onze club, harder nodig dan ooit. Onze dank voor jullie hulp is dan ook groot.

Contributie

Zoals jullie bekend hadden we de contributiehoogte voor de maand april 2020 aangepast tot € 5,-.
Dat besluit kon het bestuur nemen met de beschikbare informatie die het toen voorhanden had.
Inmiddels zijn er berichten binnen gekomen van de gemeente (zaalhuur) en Sportkader Nederland (contracten trainers) die ons dwingen om de contributie voor de komende maanden toch toe te passen op de reguliere hoogte zoals dat voorheen gebruikelijk was. Ook al zijn er landelijke ontwikkelingen gaande die compensatie bieden, vooralsnog is dat niet zwart op wit vastgelegd. We realiseren ons dat dit besluit teleurstellend bij jullie kan overkomen, maar voor het voortbestaan van Gymsport Leiden is dit noodzakelijk.

Gymsport Leiden staat ook in nauw contact met de Leidse Sportfederatie (LSF) en stichting Topsport Leiden (STL) die gezamenlijk met de gemeente een platform hebben opgezet om een goede dialoog aan te gaan om samen uit deze impasse te komen. We zullen jullie uiteraard op de hoogte houden van die ontwikkelingen.

Restitutie

Het doel van Gymsport Leiden is om samen door deze moeilijke periode heen te komen. We hebben inmiddels een aanvraag ingediend bij de rijksoverheid (TOGS, Tegemoetkoming schade COVID-19) en bij de KNGU een verzoek om een solidariteitsbijdrage. Mocht blijken dat we kwijtschelding krijgen van de huurkosten en dat onze aanvragen worden gehonoreerd, dan zullen we gedeeltelijk restitutie op de contributie verlenen. Dat alles zal naar rato verrekend worden in relatie tot het aantal lesuren, de online trainingen en andere mogelijkheden die de trainers hebben kunnen aanbieden. Een en ander kan pas plaatsvinden aan het einde van het boekjaar. Het doel van Gymsport Leiden is om zonder winstoogmerk door deze periode heen te komen en dat we ook financieel gezond blijven.Persoonlijke situatie

Mogelijk ben jij ook persoonlijk getroffen door de coronacrisis, bijvoorbeeld omdat je als ondernemer of werknemer te maken hebt met een daling van je inkomen. Mocht dat tot specifieke problemen leiden bij de betaling van je contributie, dan hebben wij een speciaal contactpersoon bij wie je dat vertrouwelijk kunt aangeven. Je kunt daarover een e-mail sturen aan Liesbeth Amerika, administratie@gymsportleiden.nl.

Vragen

Mocht je nog andere vragen hebben, dan kun je die sturen aan clubmanager@gymsportleiden.nl

Houd vertrouwen. Wij doen er als bestuur alles aan om samen met jullie de club overeind houden in deze moeilijke en onzekere tijd. Dank voor jullie begrip en medewerking.
Blijf gezond en zorg voor elkaar!

Het bestuur van Gymsport Leiden

1 april 2020

Aangepaste contributie

Omdat de maatregelen, die van overheidswege worden opgelegd, worden gecontinueerd t/m 28 april 2020, hebben we als bestuur een scenario uitgewerkt om de continuïteit van Gymsport Leiden te waarborgen.

Contributie

In de vorige nieuwsbrief hebben we aangegeven dat voor de maand maart 2020 geen restitutie verleend kon worden. Gymsport Leiden had en heeft betalingsverplichtingen en wil deze graag nakomen. Nu de opgelegde maatregelen door de overheid zijn verlengd heeft het bestuur in samenspraak met de raad van toezicht besloten om voor de maand april een aangepaste contributie te heffen van € 5,-. Deze wordt op de reguliere wijze door de administratie geïnd.

Deze contributie geldt voor alle deelnemers ongeacht discipline en omvang van het aantal trainingsuren. Het doel daarvan is om de lopende kosten te kunnen blijven betalen.
De trainers van Gymsport Leiden zijn op de hoogte gebracht van deze keuze en ook voor hen zijn aparte besluiten genomen.

We realiseren ons op voorhand dat niet alle besluiten voor iedereen heel leuk zijn, maar in deze moeilijke periode moeten we ingrijpende maatregelen nemen om Gymsport Leiden door deze bijzondere tijd heen te loodsen. Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus geraakt, zo ook alle deelnemers, trainers en vrijwilligers bij Gymsport Leiden. Het uitgangspunt is daarom dat we gezamenlijk de lasten moeten delen zodat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Alternatief bewegingsaanbod

Gymsport Leiden heeft zich inmiddels geabonneerd op het programma Zoom. Dat is een applicatie waarmee op afstand lesgegeven kan worden. We hebben acht licenties. In samenspraak met de coördinatoren per discipline willen we dit middel inzetten om de deelnemers een alternatief bewegingsaanbod te geven.

Een aantal trainers gaat via dit medium lessen verzorgen, zodat deelnemers kunnen inloggen en zodoende betrokken blijven bij de activiteiten van Gymsport Leiden. Hoe de lesuitnodigingen gaan en op welke avonden er lessen komen zal in een apart bericht worden gecommuniceerd vanuit de disciplines. Elke discipline kan op haar eigen wijze invulling geven aan de basisvaardigheden die daarvanuit mogelijk zijn.

Communicatie

In een volgende nieuwsbrief zullen we je nader informeren hoe de situatie zich ontwikkelt en of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

We willen nogmaals aangeven dat het een bijzondere tijd is. Ook binnen Gymsport Leiden zijn ons de gevolgen van het coronavirus ter ore gekomen. We wensen alle betrokkenen die belast zijn met het coronavirus beterschap en hun naasten veel sterkte toe om deze moeilijke tijd door te komen.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die sturen aan clubmanager@gymsportleiden.nl.

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.
Wij rekenen nogmaals op jullie begrip.

Het bestuur

19 maart 2020

Wedstrijdseizoen geannuleerd

Vandaag heeft de KNGU besloten om alle nationale wedstrijden tot het eind van het seizoen en het NK in Ahoy te annuleren. Afgelaste wedstrijden worden dus ook niet meer ingehaald.
Vooralsnog gaat dit besluit alleen over de wedstrijden. De consequenties voor alle andere activiteiten na 6 april worden dagelijks bekeken en bekend gemaakt zodra daar informatie over is.

Op de website van de KNGU geeft zij uitleg hoe zij tot deze moeilijke beslissing is gekomen.

Zoals het opschorten van de trainingen impact heeft op alle sporters, snappen we dat dit bericht extra teleurstellend is voor de wedstrijdsporters.

Open wedstrijden

Het is nog niet bekend of de open wedstrijden doorgaan die na 6 april staan gepland. Zodra daar informatie over is, zal dat eveneens worden gedeeld. Dit besluit zal ook afhangen van het tijdstip dat de trainingen weer hervat kunnen worden.

Blijf bewegen

Op diverse plekken wordt je gemotiveerd om als sporter in beweging te blijven. Ook de trainers van Gymsport Leiden zijn aan het werk met creatieve ideeën om iedereen een passend bewegingsaanbod te geven. Via je trainer krijg je daar informatie over.

Communicatie

Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn, stellen wij iedereen hiervan op de hoogte via de mail en via de website.

We ondersteunen de maatregelen van de overheid. Houd 1,5 m afstand en zorg goed voor elkaar!

16 maart 2020

Consequenties stilleggen trainingen

De lessen, trainingen, opleidingen, wedstrijden en andere clubactiviteiten zijn opgeschort conform de richtlijnen zoals deze door de overheid in verband met het coronavirus zijn opgelegd. Deze periode is verlengd t/m 6 april 2020.

Het zijn bijzondere tijden en we wensen iedereen veel sterkte toe om deze periode in goede gezondheid door te komen.
Het bestuur heeft zich beraden over de ontstane situatie en wil daarover het volgende berichten.

Contributie

Het is begrijpelijk dat er vragen zijn over het innen van de contributie. Gymsport Leiden heeft betalingsverplichtingen en wil deze graag nakomen binnen de mogelijkheden die we hebben. Om die reden zal er geen restitutie plaatsvinden voor de maand maart 2020.

De betalingsverplichtingen op de langere termijn zijn afhankelijk van maatregelen die o.a. door de (lokale) overheid worden aangeboden. Zodra daar meer duidelijkheid over is, kan het bestuur besluiten nemen over de komende maanden. We rekenen op uw begrip.

Omdat de trainingen niet kunnen doorgaan in de reguliere gymzalen hebben we de trainers verzocht om creatieve ideeën te bedenken om zodoende de deelnemers toch een passend bewegingsaanbod te geven. Hierover wordt apart gecommuniceerd door de trainers en coördinatoren.

Ook zal de trainers verzocht worden aandacht te besteden aan de voorbereidingen en plannen voor de periode na de uitval van lessen/trainingen.


Wedstrijden

Informatie met betrekking tot wedstrijden (bv kwalificatieprocedure, wedstrijdgelden, enz.) krijgen we van de KNGU. Zodra hier informatie over binnenkomt zullen we dat met jullie delen.

Alles wordt zo goed als mogelijk in kaart gebracht. Heb je vragen? Stel ze gerust per mail aan clubmanager@gymsportleiden.nl

Communicatie

Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn, stellen wij iedereen hiervan op de hoogte via de mail en via de website.

En om met de woorden van de minister-president te eindigen: “We moeten het met 17 miljoen mensen doen. Samen met 17 miljoen mensen komen we dit te boven.
“Let een beetje op elkaar. Ik reken op u”

Het bestuur

12 maart 2020

Trainingen afgelast i.v.m. Coronavirus

Tot en met 31 maart geen trainingen

Gymsport Leiden volgt het de richtlijnen van het RIVM en advies van de KNGU en heeft besloten alle trainingen van Gymsport Leiden t/m 31 maart aanstaande helemaal stil te leggen.

Ook voor de extra training voor de turn- & fundag op zaterdag 21 maart heeft dit consequenties. Of deze training verschoven wordt of helemaal vervalt kunnen we op dit moment nog niet inschatten.

Tot ‪31 maart‬ zijn ook alle wedstrijden afgelast. Of deze op een later tijdstip worden ingehaald, zal worden bepaald door de KNGU.

Advies KNGU

De KNGU adviseert, volgens de oproep van NOC*NSF voor de hele sport, en naar aanleiding van de persconferentie met onze minister-president, de minister van volksgezondheid en de directeur van het RIVM van 12 maart, haar verenigingen de clubactiviteiten (trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen) ook t/m 31 maart 2020 helemaal stil te leggen.

Daarnaast heeft de KNGU besloten conform de richtlijnen van het RIVM, alle door de KNGU georganiseerde activiteiten te annuleren en/of te verplaatsen. Dit geldt voor alle wedstrijden en opleidingen, voor het hele land en minimaal tot en met 31 maart aanstaande.

Contributie en wedstrijdgelden

Het bestuur heeft nog niet in kaart gebracht welke gevolgen dit besluit heeft voor de contributie.
Hoe er wordt omgegaan met wedstrijdgelden, indien de wedstrijden niet worden ingehaald, zal ook in een later stadium duidelijk worden.

Op dit moment is het niet mogelijk om de verregaande consequenties van dit besluit te overzien. We zullen dit, alsmede de vragen die we krijgen, zo goed als mogelijk in kaart brengen. Volgende week geven we een update over de consequenties.

Zodra duidelijk is wanneer de lessen hervat worden, informeren we daarover.

We begrijpen dat dit besluit veel impact heeft op onze sport en de voorbereidingen van veel sporters en vrijwilligers. Vanwege de volksgezondheid zijn we echter genoodzaakt de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en het advies van NOC*NSF op te volgen.

Communicatie

Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn, stellen wij iedereen hiervan op de hoogte via de mail en via de website.

Waar vindt u nuttige informatie? 

Tot slot verwijzen wij naar de websites van de rijksoverheid, het RIVM, NOC*NSF en de KNGU. Met name de website van het RIVM wordt dagelijks ververst. Ook wij zijn afhankelijk van de informatie die deze instanties bieden. Hier volgen de links:

 1. Website van het RIVM
  https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus
 2. Berichtgeving Rijksoverheid
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/03/12/nieuwe-maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus-in-nederland
 3. Berichtgeving NOC*NSF
  https://nocnsf.nl/nieuws/2020/03/nocstarnsf-adviseert-om-alle-sportbijeenkomsten-in-maart-af-te-gelasten
 4. Berichtgeving KNGU
  https://dutchgymnastics.nl/nieuws/coronavirus