Over Ritmische Gym

Ritmische Gym

Ritmische gym is een combinatie van dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie. Ritmische Gym valt in Nederland onder de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en wordt louter door vrouwen beoefend. De sport is begin 20e eeuw min of meer gelijktijdig in Duitsland en in Zweden ontstaan. In 1962 erkende de FIG de ritmische gymnastiek als apart onderdeel; de eerste wereldkampioenschappen werden in 1963 te Boedapest gehouden. In 1971 introduceerde de FIG een puntensysteem en sinds 1984 is de sport Olympisch.

Materiaal
Bij ritmische gymnastiek maak je tijdens de oefening gebruik van vijf materialen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint.

Het touw is aan de uiteinden voorzien van twee knopen waardoor het makkelijker te hanteren is. Qua lengte is het in verhouding met de turnster. Het touw is synthetisch of van linnen. De bal weegt 400 gram en heeft een diameter van 18-20 cm. De bal is van kunststof.
De 300 gram wegende hoepel kent een diameter van 80-90 cm. De hoepel is van plastic of van synthetisch materiaal. Het lint is 4-6 cm breed, minimaal 6 m lang en voorzien van een stokje van 50-60 cm. Het lint is van satijn. De knotsen meten 50-60 cm en wegen 150 gram de knotsen zijn van gummi.