Over Acrogym / Sportacrobatiek

Acrogymnastiek - Individueel of in Groepsverband

Houd jij van turnen, acrobatiek en van samenwerken? Dan is acrobatische gymnastiek iets voor jou!

Acrobatische gymnastiek is namelijk een combinatie van gymnastiek en acrobatiek. Het is belangrijk om de verschillende oefeningen op een mooie en soepele manier aan elkaar te verbinden. Tijdens een oefening maak je samen met anderen, menselijke piramides op de meest bijzondere manieren! Maak je salto’s en sta je ondersteboven op elkaar. Het is fantastisch om naar te kijken en vooral heel bijzonder om te doen!

Historische weetjes over Acrobatische Gymnastiek:

  • Acrobatiek al in de oudheid werd gebezigd, er wordt melding gemaakt van acrobatiek in verschillende culturen (Mexico, China, Kreta, Egypte) en oude teksten als de Ilias van Homerus.
  • Al in de middeleeuwen hadden rondtoerende gezelschappen altijd een groep acrobaten in hun midden, koorddansers, dansers, acrobaten en jongleurs. De acrobaten hadden geen rekwisieten nodig, hun lichaam was voldoende.
  • In de 19e eeuw werd de acrobatiek uitgebreid met enerzijds acrobatiek met behulp van apparaten (trapezes, touwen, vangnet), anderzijds met tumbling elementen en het bouwen van menselijke piramides. Deze laatste vorm werd later in wedstrijdvorm uitgevoerd.
  • Het begin van de Acrobatische Gymnastiek in competitie vorm werd in Rusland voor het eerst gehouden in 1939. Aanvankelijk sloten Hongarije, Oost Duitsland, Bulgarije, Polen en China zich bij Rusland om deel te nemen in het eerste tournament.
  • De eerste sportfederatie heette de International Federation of Sports Acrobatics en was opgezet op 23 november 1973 tijdens een congres in Moskow. De IFSA omvatte 40 landen en was actief tot 31 december 1989.
  • In 1989, tijdens het 7e congres van de IFSA, werd besloten om met de FIG ( Federation International Gymnastics) te fuseren teneinde alle gymnastiek disciplines onder 1 noemer te brengen om zo te alle gymnastiek disciplines te introduceren als Olympische sport.
  • De integratie van alle gymnastiek disciplines werd bekrachtigd tijdens de statutenvergadering op 13 november 2000.

Mooie beelden over de ontwikkeling van Acrobatisch Gymnastiek zijn te zien in de FIG promotievideo ‘The Spectacular Art of Acrobatic Gymnastics’.