Terugblik op een geslaagde WG

Zo druk als het was op de heenreis, zo rustig was het in de bus op de terugreis. Kort nadat het tentenkamp was afgebroken en de bus op de geplande vertrektijd om 8:00 uur ’s ochtends Dornbirn uitreed, kon je een speld horen vallen: alle deelnemers van de WG waren na een intensieve week in slaap gevallen.

Bont gezelschap

Met twee caravans en 12 tenten in een cirkel stond het team een week lang rond een enorme partytent op Camping Dornbirn.

 

Die partytent was het epicentrum van het team: hier werden de avonden volgekletst, spelletjes gespeeld en verjaardagen gevierd (maar liefst 3 in deze WG-week). De partytent was geen overbodige luxe, want op zondag werd hieronder in de stromende regen de finale damesvoetbal gekeken.

 

De andere campingbezoekers genoten van het enthousiasme en de kunsten die de deelnemers lieten zien. Want zo’n campingveld is natuurlijk een ideale plek om de acrobatische oefeningen nog een keer door te nemen. Een paar gasten keken zelfs van een afstandje stiekem mee met de bonte avond die op de laatste avond werd georganiseerd. Met liedjes, acts en een heus steen-papier-schaar-toernooi kwam de veelzijdigheid van het team goed naar voren.

Feest van verbinding

Een week lang lieten deelnemende teams uit meer dan 65 landen aan de hele wereld zien wat zij in huis hebben. Geen wedstrijd maar demo’s. Een groot feest van verbinding, enthousiasme en sportplezier. Grenzen vervagen, want iedereen deelt hetzelfde: passie voor de gymsport!

 

De 37 deelnemers van Gymsport Leiden verbeeldden op indrukwekkende wijze de verhouding van ons land met het water. Tulpen, oud-Hollandse spelletjes, molens, een schipbreuk, het kwam allemaal voorbij. Spetterende acro-elementen, trampolinespringen, de brug en paddenstoel wisselden elkaar in hoog tempo af en werden versterkt door de strakke choreografie van Amber Castens en Jente Rozenboom.

Volle zaal

De zaal waar Gymsport Leiden haar demo’s gaf zat bij alle drie de demo’s bommetje vol. Het gejuich en gejoel van zeker 1000 toeschouwers per keer leverde het bewijs: Gymsport Leiden heeft Nederland met verve vertegenwoordigd tijdens de Wereld Gymnaestrada.

 

Het publiek heeft er niets van gemerkt dat niet alles vlekkeloos verliep. Het team is heel kritisch op zichzelf en kon na de eerste en tweede keer nog niet opgelucht ademhalen. Pas na de derde en laatste keer was iedereen opgelucht en tevreden over de flitsende demo.

Internationale verbroedering

Gymsport Leiden trad niet alleen op, het team woonde ook tientallen demo’s van andere landen bij. Tussen de middag verzorgde de WG voor 15.000 deelnemers een warme maaltijd! En je hoefde er niet eens heel lang voor in de rij te staan. Dat zegt wel wat over de strakke organisatie van de WG!

Kleurrijke show

De organisatie had voor de opening een moeilijke beslissing moeten nemen: door het voorspelde onweer is de openingsceremonie verplaatst naar woensdagmiddag.

 

De vlaggenparade in het midden van de week was natuurlijk wel een beetje raar, maar de show eromheen was er niet minder indrukwekkend door. Het thema ‘Show your colours’ werd op levendige manier verbeeld door dansers die met spuitbussen bewerkt werden, gymnasten met kwasten en een artiest die het podium met spuitbussen opfleurde.

Torentjes bouwen

Ook buiten de hal bleef het team niet onopgemerkt. Elke ochtend vertrok de hele ploeg al zingend en ‘Leiden, Leiden, Leiden’ roepend met de bus richting de Messe of het stadion, waar alle demo’s en ceremonies plaatsvonden en werden geoefend.

 

Buschauffeurs werden toegezongen, er werden torentjes gebouwd voor enthousiaste bewoners van Dornbirn, en mede-campingbewoners konden meegenieten van de trainingen op de camping.

 

Menig buschauffeur was daardoor bereid het team precies daarheen te brengen waar het zijn moest, zelfs als de bus eigenlijk een andere bestemming had. En als er even geen bus in de buurt was werden de kilometers en kilometers te voet afgelegd.

Volgende Gymnaestrada in Nederland

Op de laatste dag schitterde Gymsport Leiden nog een laatste keer in de welkomstdans tijdens de sluitingsceremonie: met deze dans werd de Wereld Gymnaestrada officieel overgedragen aan Nederland. Want, in 2023 vindt de eerstvolgende Wereld Gymnaestrada plaats in Amsterdam. Uiteraard is Gymsport Leiden ook daar weer van de partij.

 

Alle deelnemers hebben niet alleen een geweldige ervaring opgedaan, ze houden ook een blijvende herinnering aan de Gymnaestrada. Want geen enkele deelnemer stapte aan het eind van de week in een volledig Nederlands tenue in de bus voor de thuisreis: ze hebben hun populaire oranje tenue geruild voor rugzakken, broeken, shirts en jasjes van deelnemers uit andere landen.