Succesvol districtwedstrijd voor 2e jeugd en 3e divisie junioren: 2 x 1e!

Districtwedstrijd voor 2e jeugd en 3e divisie junioren

Zaterdag 9 december waren de districtswedstrijden voor teams in supplement D in het topsportcentrum in Rotterdam. Er wordt geturnd met een 6-3-2 systeem. 6 turnsters maximaal vormen een team, waarvan er 3 per toestel turnen en de beste 2 tellen.

Aan het begin van de middag begonnen 4 jeugdturnsters (Gabriëlle, Hazel, Janneke en Nienke) van Gymsport Leiden op brug met een goede start. Bij balk werd het spannend toen er twee gymnastische sprongen niet achter elkaar geturnd werden wat zorgde voor veel aftrek (geen verbindingswaarde, 2 grote wiebels en een samenstellingseis minder). Daardoor kwam er (onnodig) veel spanning op de andere turnsters en werd die fout in gedachten ook nog (onterecht) meegenomen naar de volgende toestellen. Maar 2 andere turnsters wisten die fouten goed te compenseren op balk, waardoor dit laagste cijfer afviel. Het voordeel van een teamwedstrijd. De vloeroefeningen gingen goed. Als laatste toestel moest sprong nog gedaan worden. Met een paar moeilijke sprongen kun je hier een goed verschil maken, maar bij het inturnen leek het bij 2 van de 3 turnsters mis te gaan en gingen beide goed door de enkels bij de landing. Met nog één keer oefenen zakte de moed wel een beetje in de schoenen, maar alle drie wisten een goede sprong te maken, waarbij er 2 wel nog ná de landing vielen. Dat kostte beide één heel punt, waardoor degene met een iets makkelijkere sprong nog uiteindelijk het hoogste cijfer wist te behalen voor het team. En toen kwam het wachten op de uitslag. Eerst werd een derde plek opgenoemd, daarna de tweede plek en zo stonden er 5 teams te kijken naar die eerste plaats die nog leeg was. En die werd toch uiteindelijk gepakt door de 4 jeugdturnsters van team D1 van Gymsport Leiden. Uiteindelijk bleek de vloer wel de winst te hebben gegeven, terwijl dat normaliter sprong zou moeten zijn geweest. Maar dat is een goede les voor de volgende keer. Het eindtotaal was 87,200 punten dat gescoord werd op 4 toestellen x 2 oefeningen en dat scheelde maar 1 punt met de nummer 2. Trainer en turnsters waren hier uiteraard erg blij mee.

In de tweede ronde kwam team D2 van Gymsport in actie. De junioren (Carme, Julia, Laia, Mélua en Ziya) begonnen ook op brug. Een groter team, maar ook hier mochten maar 3 turnsters per toestel hun oefening doen. Maar brug ging bijna foutloos en was dus een goede opening voor de rest. Bij balk mislukte zowaar óók één oefening. Niet heel erg, maar ook die werd goed gecompenseerd door de 2 andere oefeningen. De vloer was stabiel met een paar verbeterpuntjes, maar zonder grote fouten en alle 3 ongeveer eenzelfde score. En toen kwam de sprong. Eén van de turnsters was wel zenuwachtig voor dezelfde sprong die twee van D1 ook deden, maar die beide gevallen waren. Maar ze was zenuwachtiger dan nodig, want ze zette met haar Tsukahara (soort arabier salto over de pegasus sprongtoestel) het hoogste cijfer van de dag neer met een hoge salto en een mooie landing. En een terechte juich daarna. En met 2 andere hele mooie andere sprongen was ook voor hun dezelfde situatie bij de prijsuitreiking. Nummer 3 en nummer 2 waren opgenoemd. Er stonden bij hun nog 6 teams te kijken naar die eerste plaats die nog leeg was. En met een puntenverschil van 0,88 werd ook Gymsport D2 eerste. En ook daar waren de trainsters en turnsters erg tevreden.

Op de achtergrond was er hard gewerkt door een groot team aan vrijwilligers waarvan een aantal van Gymsport Leiden. Ook wij kunnen niet zonder vrijwilligers, dus dat we dankzij hun zo’n mooie wedstrijd hebben kunnen doen, mag meer dan een applaus krijgen. Grote waardering. Zo moeten we een jurylid inzetten, anders doen alle turnsters “buiten mededeling” mee. Dus dan hadden ze wel geturnd, maar telde de uitslag niet mee voor een podiumplek en belangrijker ook niet voor de plaatsingspunten die meetellen voor de landelijke (halve) finale. Eigenlijk kunnen we dan een plaatsing wel vergeten. Mocht je affiniteit hebben met turnen en het leuk vinden, begin dan met een beginnerscursus (TD1) en als je het leuk vind kun je daarna ook nog vervolgcursussen doen om hoger niveau te kunnen jureren. En die hebben we hard nodig, dus informeer bij een trainer of bestuur naar de mogelijkheden. Cursus worden vergoed en er zijn ook (reis)vergoedingen voor wedstrijden. Daarnaast waren er ook ouders die de wedstrijdleiding, omroep en telcommissie bezetten vanuit Gymsport Leiden. Een leuke groepen die best een aantal districtwedstrijden organiseren. Ook daar geldt dat veel handen licht werk maakt. Dus ook hier geldt, mocht je het leuk vinden om af en toe eens te helpen om de turnsters een leuke wedstrijd te maken, meldt je aan.