Achter de schermen: Mirjam Bik

Bij Gymsport Leiden werken tientallen ­­– zo niet meer – vrijwilligers om de organisatie te ondersteunen. Vrijwilligers als trainer, voor het organiseren van feesten, de Grote Clubactie, de kledingcommissie, noem maar op. Mirjam Bik heeft het allemaal gedaan, en is begin dit jaar toegetreden tot het bestuur van Gymsport Leiden. Wie is Mirjam Bik?

Toeval

Zo’n 30 jaar geleden sprak Anneke van Houten mensen in de trein naar Leiden aan of ze zin hadden om training te gaan geven bij de toenmalige turnvereniging Jahn in Leiden. Er was een groot tekort aan trainers. Eén van de mensen die ze aansprak was de zus van Mirjam, zij heeft Mirjam gepeild. Mirjam had turnervaring: tot haar 13e turnde ze bij Victorie, een gymnastiekvereniging die de ouderen in Leiden misschien nog kennen. “Het is dus een behoorlijk groot toeval dat ik op mijn 17e les ben gaan geven bij Jahn.”

De beginjaren heeft ze veel trainingen gegeven met Anneke van Houten en Francien Boelee. In 2004 is Mirjam op verzoek van Jan de Knegt in het bestuur van Jahn gekomen. Jan werd voorzitter omdat de zittende voorzitter stopte en Mirjam vulde het bestuur weer aan. Voor Jahn heeft Mirjam veel activiteiten helpen organiseren, met als hoogtepunt, vlak voor de overgang naar Gymsport Leiden, de grote show voor het 100-jarig bestaan van Jahn.

Gaten

Na de overgang in 2017 van alle verenigingen naar Gymsport Leiden zijn de meeste bestuurders van de voormalige verenigingen gestopt en kwamen alle taken neer op de schouders van de eerste 3 bestuursleden: Jan, Arthur en Maarten. De organisatie van een gymnastiekvereniging met een schaal van die van Gymsport Leiden is natuurlijk veel te omvangrijk voor 3 personen, en daarom is Mirjam in oktober van datzelfde jaar al gevraagd om de Grote Club Actie weer op te pakken. “Sindsdien ben ik ik weer wat vrijwilligerswerk bij Gymsport Leiden op gaan pakken. Er zijn ontzettend veel leuke klusjes te doen in zo’n grote vereniging!”

 

Mirjam springt in alle gaten die er vallen. Ze was al snel het aanspreekpunt in de Kledingcommissie toen Francis van Zeijl en Caroline Werners daarmee stopten.

Ze heeft voormalig clubmanager Bart de Snaijer geholpen met het uitvoeren van zijn uitgebreide takenpakket. Toen Bart in mei 2019 stopte, heeft ze de mailbox van de clubmanager overgenomen. Om de lopende zaken af te stemmen zat ze af en toe bij de bestuursvergadering. En vanaf die positie was het nog maar een kleine stap om in het bestuur te gaan.

Bik

Mirjam is in 2002 vanuit Leiden naar Nieuw-Vennep verhuisd, maar de band met Leiden in altijd blijven bestaan. Mirjam werkt met haar man en schoonvader in de drogisterij in de Doezastraat. Mirjam is geen type om de hele dag achter de computer mailtjes te beantwoorden en vindt het fijn om de administratie en klantenservice van de drogisterij af te wisselen met andere dingen. “Het is de ideale situatie om mijn werk te combineren met de activiteiten van Gymsport Leiden. Het geeft me energie als ik ervoor kan zorgen dat dingen goed lopen.”

Binding

Bij de ondersteuning van Bart heeft ze veel gesprekken met trainers gevoerd over het verlengen van contracten. Omdat ze al zoveel te maken had met de mensen in de organisatie is het een natuurlijke keuze om de rol van personeelsmanager bij Gymsport Leiden in te vullen.

Mirjams focus ligt in eerste instantie bij de trainers; die zijn zó belangrijk voor Gymsport Leiden. Het eerste project wat Mirjam daarom heeft opgepakt is het stroomlijnen van de contracten, mede om de financiële situatie beter onder controle te kunnen krijgen. De afgelopen periode is gebruikt om orde op zaken te stellen, nu is het een kwestie van bijhouden.

Er komt nu langzaam weer meer binding in de club. Vooral tussen de recreatietrainers onderling. “In 2017 kwamen er zoveel personen, zoveel culturen bij elkaar, dat zat echt als los zand aan elkaar.” Trainers reageren nu onderling beter op elkaar en vormen een hechtere groep. “We zitten op de goede weg, je ziet echt een opbouw.” Het heeft de club heel wat energie gekost om continuïteit van trainers op de lessen te krijgen.

Ook de kwaliteit van de trainers is een belangrijk aandachtspunt. “Je kunt straks wel een goede organisatiestructuur hebben staan, en een goed bestuur, maar de kwaliteit van je trainers is van belang voor het niveau van de deelnemers.” Daar wordt nu een slag mee gemaakt. “Je moet geschoolde trainers hebben. Ik ben er blij mee dat Anneke van Houten en Lindy Wentink heel veel energie steken in het opleidingsprogramma voor trainers.”

Teambuilding

Behalve behoefte aan trainers heeft Gymsport Leiden dus ook grote behoefte aan vrijwilligers. Alle taken worden nu over een kleine groep betrokken mensen verdeeld. Sommige vrijwilligers steken er structureel meerdere dagen per week in. Ze komen zelfs tijd te kort, waardoor er taken blijven liggen die nodig zijn om de club beter te organiseren. En dat, terwijl er een schatkist aan kennis en kunde bij ouders is. Met veel ouders hoef je je maar een paar uur per maand in te zetten. Hiervoor worden nu ouders gevraagd een steentje bij te dragen. Ouders kunnen de vrijwilligersenquête nog invullen tot 1 december 2020.

We hebben niet 1 locatie zoals op een voetbalveld. Je zou eigenlijk minstens 1 moment in de week moeten hebben, waarop iedereen bij elkaar komt. Niet alleen trainers, maar ook ouders die vrijwilligerstaken uitvoeren. Het clubhuis zou die gezellige ontmoetingsruimte kunnen zijn. In de club gonst het van goede ideeën om aan teambuilding te werken. Mirjam mijmert: “In Brahmslaan was de plek beter, daar was een barretje met een gymzaal eraan vast. Zoiets zouden we ook bij het huidige clubhuis moeten hebben.” Op dit moment houdt Corona ons in de greep, maar post-corona moeten we iets organiseren. Ook om vrijwilligers te binden. “Al beginnen we met een klein groepje!”