In Memoriam Jan Guldemond

Bouwheer turnhal overleden

Op 10 december jongstleden overleed de oud-voorzitter van de Gezamenlijk Leidse Gymnastiekverenigingen (GLG) Jan Guldemond.  Guldemond was de stuwende kracht achter de totstandkoming van de turnhal aan het Broekplein in de Merenwijk en jarenlang lid van G.V. Excelsior Leiden.

 

Jan Guldemond wordt in 1960 lid van de Leidse Gymnastiekvereniging Excelsior. Na het bedanken van Excelsior is hij tijdens de jubileumuitvoering van 1987 overgehaald om opnieuw toe te treden tot de vereniging. Hij wordt direct tot secretaris gebombardeerd en het worden roerige tijden voor hem.

Tegelijkertijd wordt hij redacteur van Excelsior’s Dislok en voorzitter van de GLG. Binnen de nieuw leven ingeblazen GLG maakt Guldemond zich hard voor een nieuwe grote turnhal met allure voor de Leidse gymnasten. De Vijf Meihal fungeert op dat moment een beetje als turnhal, maar deze is verre van optimaal. Excelsior-voorzitter Harm Laarhoven vindt dat een turnhal een mooie zaak zou zijn, maar dat die in feite niet rendabel is.

 

Beloond

1994 kopt het Leidsch Dagblad: Turners vlassen op ruimte in nieuwe sporthal. Jan Duijvesteijn, toenmalig directeur Sport en Recreatie van de gemeente Leiden, noemt het verschenen GLG-rapport voor een nieuwe sporthal annex landelijk vermaard sportcentrum een utopie. Guldemond acht, na kennismaking met de nieuwe (derde) wethouder Sport en Recreatie, de tijd rijp voor een actie richting stadhuis. Hij verneemt daar dat hij maar eens een paar tekeningetjes moet inleveren. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De droom van Guldemond wordt bijna een nachtmerrie met de talloze hobbels die hij tegenkomt. Zijn vasthoudendheid voor een nieuwe turnhal ziet hij eindelijk beloond, want drie jaar later denkt sportwethouder Alexander Pechtold serieus aan de bouw van een miljoen kostende sporthal. Begin 1998 ligt er een plan. De kosten bedragen 1,8 miljoen gulden.

 

Bouwheer

Begin 1999 ontvangt Guldemond voor zijn inzet voor de sport de jaarlijkse Gouden Sportcafé-speld. Hij is de vierde Leidenaar die deze speld opgespeld kreeg. De bouw van de hal ligt tegen kerstmis van dat jaar op schema. Jan Guldemond is ‘bouwheer’ en de geestelijke vader van de nieuwe turnhal. Een man met missie schrijft het weekblad HET. Op 7 oktober 2000 opent Pechtold officieel de nieuwe turnhal voor alle Leidse gymnastiekverenigingen. Het is echter niet het vermaarde landelijke sportcentrum geworden, zoals Guldemond dat voor zich zag. Hij uit kritiek. De hal is namelijk een voorbeeld van verkeerde zuinigheid. Het is te smal waardoor er te weinig rekening is gehouden met de veiligheid voor de turners. Daarnaast had met vijf meter extra de hal aan het Broekplein voldaan aan de eisen om er nationale wedstrijden te kunnen organiseren. Nu mijdt de Turnbond de Merenwijk. Uiteindelijk is de droom van Guldemond toch werkelijkheid geworden: een turnhal voor gymnasten waar Leiden trots op mag zijn.

 

Jan Guldemond werd 78 jaar en woonde al geruime tijd in Zoetermeer.

 

Emiel van der Hoeven, oud-bestuurslid GV Excelsior Leiden