In Memoriam: Hennie Sieval

Zijn gulle hikkende lach en glimmende pretogen werkten aanstekelijk. Hij was regelmatig de gangmaker tijdens vergaderingen, bij feestjes en tijdens de Pinksterweekenden in Beekbergen. Onvergetelijk is het moment dat hij als penningmeester samen met zijn secondant Ton Niehot op zoek was naar die laatste cent om de boeken correct te hebben. Ieder ander zou gezegd hebben ik leg die ene cent zelfs wel bij. Nee, zij zochten net zolang tot die cent gevonden was.

 

In de ochtend van 8 augustus 2022 overleed oud-bestuurslid en oud-Leids turnkampioen Henny Sieval. Henny was bijna 82 jaar. Samen met Ans Gijzenij kreeg hij twee dochters. Het overlijden van zijn vrouw in 2008 heeft hij moeilijk kunnen verwerken; hij versoberde en vereenzaamde. De laatste maanden woonde Henny niet meer thuis.

 

Kampioenschappen

Henny werd als aspirant lid in 1946. Hij was actief. In 1956 was hij een van de vier tamboers en sloeg de diepe trom. Op 22-jarige leeftijd nam Henny voor de eerste maal deel aan de Kring en Leidse kampioenschappen. Vele volgden. In Henk de Vries van DOS moest hij vaak zijn meerdere erkennen. Gelet op zijn prestaties kon hij in 1964 naar de centrale KNGV-training. Hij gaf bij Excelsior regelmatig les aan de senioren.

 

Penningmeester onderscheiden

Henny Sieval was na Excelsior-oprichter Koos Kettenis in 1963 de tweede penningmeester op rij. Hij hield het niet zo lang vol als zijn voorganger. In 1978 gaf hij het stokje over aan John Boom. Tijdens bestuurscrisissen nam Henny twee maal plaats in een Commissie van Goede Diensten Bescheiden als hij was, wilde hij bij zijn afscheid in 1985 geen Excelsior-onderscheiding. Desondanks benoemde de leden hem in 1990 tot Lid van Verdienste. Hij kreeg die onderscheiding tweemaal. Ook tijdens de festiviteiten van het eeuwfeest van Excelsior in 2002. Pas in 2008 aanvaardde Henny het erelidmaatschap van de vereniging. Het was verdiend!

 

Gymnaestrada Berlijn

Naast deelnemer was Henny leider van de standen die in Berlijn tijdens de Gymnaestrada in 1975 zouden worden geshowd. Het werd een onvergetelijke, succesvolle week. Na afloop verdwenen in Berlijn op onverklaarbare wijze diverse Gymnaestradavlaggen. Ook Henny had er een te pakken. Helaas voor hem, hij kon zijn vlag inleveren.

 

Beekbergen

Eind zestiger jaren was Henny in Beekbergen te vinden als leider in een kampweek. Het was niet alleen feest voor Excelsior, maar ook voor de Turnkring. Daarna kwamen de Pinksterweekenden. Henny en Ans met hun groene eigen tent. In de stortende regen met hevige donderslagen schepten anderen een geul rond zijn tent, terwijl Ans binnen bleef. Het kampeerterrein van het KNGV werd opgeheven. In een daartoe belegde vergadering in Huize Sieval kwamen eind 1982 de in kampkleding gestoken aanwezigen bijeen en nestelden zich in de huiskamer van Henny en Ans. In zijn riante bungalowtent met het zand voor de deur heette ‘kampleider Sieval’ aanwezigen van harte welkom. Tijdens één van de vele ingelaste pauzes werd een film, getiteld “10 jaar lotgevallen in Beekbergen” vertoond. Er werd besloten toch maar in Beekbergen te blijven, zij het niet meer bij het KNGV. Aan het eind van de vergadering was er de gezamenlijke, traditionele Beekbergense bosmaaltijd. Nu geen chinees, maar een gezellig gourmetten.

 

De gulle lach en de pretogen van Henny (29 september 1940 – 8 augustus 2022) zijn verstild. We zullen hem missen. Wat blijft zijn de vele herinneringen aan hetgeen hij voor Excelsior betekende. In besloten kring is er afscheid van Henny Sieval genomen.

 

Tekst: Emiel van der Hoeven

Voorhout, 9 augustus 2022

1979: Parodie op Heidi in de kantine van de NEM aan de Vijf Meilaan door Henny Sieval met stok, (oom) Koos Sieval met crème hoedje, Koos Sieval met jagershoed en Ton Niehot met hoofddoek.

Standjes op de brug in de zaal aan de Van Vollenhovekade. Tweede van links: Henny Sieval